Rss

Internasjonale fotballcuper

Det finnes utallige fotballcuper der ute. Små og store, globale og regionale. Det er ikke nok med at hver nasjon har sin egen seriecup. Det er heller ikke nok med at hvert kontinent har sin cup. Verdensmesterskapet er nasjonenes Champions League, men det stopper heller ikke der.

Fotball er langt ifra ren konkurransesport. Det er en kraft som har svøpt over kloden og gitt folk fra hele verden noe til felles. Uansett hvem vi er, hvor gamle vi er og hvor vi kommer fra, kan vi sette oss ned rundt et bord eller i en komfortabel sofa og titte på fotball. Titte på fotball som om vi har kjent hverandre i mange år. Internasjonale fotballcuper blir arrangert av nettopp disse grunner. Storlag fra England drar til Asia for å spille mot små, ukjente lag fra land mange av oss ikke engang finner på kartet. Ære og berømmelse? Nei, en streben etter å vise et poeng. Vise at vi alle er like, at fotball ikke separerer mennesker men bringer dem sammen. Samtidig får fotballkulturen en viktig oppløftning verden rundt.

Internasjonale cuper blir arrangert årlig – USA, Sør-Amerika, til og med de Forente Arabiske Emiratene med Dubai i spissen avholder interessante, internasjonale turneringer. Cuper for kvinner, for ungdommer og for fysisk hemmede. De aller fleste blir koordinert med FIFA, som har veldig god oversikt over behovene og økonomien bak fotballen.

Snakker man om internasjonale fotballcuper må man jo forresten få nevne Norway Cup, som er minst like kjent som svenskenes Göta Cup. Hundrevis av ungdommer fra hele verden får komme til Oslo og Gøteborg for å konkurrere om de respektive cupene. Turneringene blir finansiert av staten og fremmes som en brobindende turnering. Ungdommene finner seg venner fra andre siden av kloden, de diskuterer og blir kjent med hverandre, alt på grunn av fotball. Internasjonale cuper, Norway Cup inkludert, er også godt likt av jegere. Ikke viltjegere som ser etter et bytte, men stjernejegere eller scouts som de også kalles. Disse jobber for fotballskoler og storklubber verden rundt – finner de en lovende ung stjerne kan den heldige unge fotballspilleren plutselig bli servert en fet kontrakt. Noen år senere er det kanskje nettopp toppscoreren fra Norway Cup man kjenner igjen på TV-skjermen!